Jaka stal nadaje się do azotowania?
Szukasz odpowiedzi na pytanie – czym jest azotowanie stali? Nie wiesz, jakie gatunki tego stopu węgla i żelaza nadają się do tego procesu? W tym artykule poznasz definicję azotowania, na co wpływa i jakie gatunki stali nadają się do tego.
Co to jest azotowanie stali?
To proces cieplno-chemiczny, podczas którego azot zostaje zaaplikowany na powierzchnię danego elementu stalowego. W taki sposób tworzy się warstwa wierzchnia, która ulepsza ogólne właściwości stali. Co może ulec udoskonaleniu podczas azotowania?
- Odporność na korozję – azotowanie może zmniejszyć podatność na utlenianie się stali.
- Odporność zmęczeniową – dzięki pokryciu elementów stalowych azotem można zwiększyć ich wytrzymałość na przeciążenia.
- Twardość – dzięki zwiększeniu twardości powierzchni elementu stalowego będzie on bardziej odporny na przeciążenia punktowe.
- Odporność na zużycie ścierne – pozwala to na dłuższe zachowanie właściwości azotowanego elementu stalowego.
Przykłady stali nadającej się do azotowania
Stale nadające się do azotowania są określone w normie PN-EN 10085:2003. Do nich zalicza się:
- stal gatunku 38HMJ – to gatunek stali, który nie nadaje się do spawania. Znajdzie zastosowanie wszędzie tam, gdzie potrzeba materiałów odpornych na wysokie temperatury oraz wytrzymałych na obciążenia.
- stal gatunku 33H3MF – zaliczana do stali kotłowych, również nie nadaje się do spawania. Natomiast bardzo dobrze sprawdzi się w sytuacjach wymagających odporności na zużycie ścierne i zmęczenie.
- stal gatunku 33H2NMJ – idealnie sprawdzi się jako stal do elementów, które powinny zachować wszystkie cztery cechy ulepszane przez azotowanie, czyli odporności zmęczeniową, ścierną i na korozję oraz odpowiednią twardość.
Producenci stali do azotowania najczęściej sprzedają tę o gatunku 38HMJ.