Czym charakteryzuje się stal nierdzewna martenzytyczna?
Korzystamy z niej codziennie w kuchni, gotując w garnkach lub jedząc wielorazowymi sztućcami metalowymi. Czym tak naprawdę jest stal nierdzewna? To rodzaj stali specjalnej, która nie ulega utlenieniu (specjalistyczna nazwa takiego stopu to INOX). Jakie są rodzaje stali nierdzewnej? Czemu stal martenzytyczna ma potencjalnie lepsze parametry od innych rodzajów tego konkretnego stopu żelaza i węgla z domieszką innych metali? Na te i inne pytania związane ze stalą martenzytyczną znajdziesz odpowiedź w tym artykule.
Czym różni się stal martenzytyczna od ferrytycznej czy austenitycznej?
Żeby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba najpierw przeprowadzić klasyfikację rodzajów stali nierdzewnej. Istnieją cztery rodzaje stopów tej stali specjalnej. Wyglądają ona następująco:
- stal martenzytyczna,
- stal ferrytyczna,
- stal austenityczna,
- stal ferrytyczno-austenityczna duplex.
Każda z nich ma jeszcze swoje gatunki. Czym różni się stal martenzytyczna od pozostałych? Przede wszystkim to materiał o bardzo wysokiej twardości. Jeśli interesuje Cię materiał, który będzie wytrzymały to stal martenzytyczna dostępna jest u zaufanych producentów. Co jeszcze różni tę stal od innych stopów nierdzewnych? Poddaje się ją hartowaniu i magnesowaniu, w odróżnieniu od stali austenitycznej. Natomiast od stali ferrytycznej różni się stopniem odporności na korozję – ferrytyczna, ze względu na niską zawartość chromu, nie jest tak odporna na nią.
Cechy stali nierdzewnej martenzytycznej
Jakie zatem cechy ma ten rodzaj stali nierdzewnej? Tak, jak wcześniej wspomniano, to materiał o bardzo dużej twardości i odporności na ścieranie. Kiedy stal martenzytyczna zostaje ulepszona w procesie produkcji, to zyskuje jeszcze większą wytrzymałość. Przez stosunkowo wysoką zawartość węgla, który to utwardza stal martenzytyczną, jest to materiał też kruchy. Jakie gatunki tego rodzaju stali istnieją?
- 4006,
- 4021,
- 4028,
- 4031,
- 4034,
- 4057,
- 4122.